Novosti

Najnovije vijesti

Saznajte šta se dešava u oblasti saobraćaja i urbane mobilnosti

Bor dobija mobilnu i web aplikaciju za osobe sa invaliditetom

U organizaciji udruženja Sigurne staze održan je sastanak projektnog tima povodom realizacije projekta “Izrada mobilne i web aplikacije namenjene osobama sa invaliditetom na teritoriji grada Bora“. Projekat je podržan u okviru programa Aktivne zajednice od strane Trag fondacije. Cilj mobilne i web aplikacije je da omogući vidljivost problema osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

sigurnestaze.com

Usvojena odluka o izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, je dana 01.04.2021. godine donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica” u ukupnom iznosu od 46 miliona KM. U Budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu je planirano vanjsko zaduženje za realizaciju ovog projekta u ukupnom iznosu od 20 miliona EUR-a, putem Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD.

vlada.ks.gov.ba

Najveći bh. izvoznici i uvoznici u 2020. godini​

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik naftna firma Holdina Sarajevo, rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U odnosu na prehtodne godine, na obje liste je vidljiv izostanak mostarskog Aluminija koji je zauzimao visoke pozicije, a prošle godine je obustavio proizvodunju, da bi ona tek nedavno bila pokrenuta u manjem obimu i sa novim vlasnicima.

poslovnenovine.ba

Radovi na poddionici koridora Vc Tarčin – Ivan teku po planu

Poddionica Tarčin – Ivan podijeljena je na dva lota. LOT 1 uključuje dio od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan, dok je LOT 2 sam Tunel Ivan. Na mostu Raštelica 1 urađeno je pola od ukupne količine šipova, započeti su radovi na temeljnim stopama, te su počeli radovi na jednom stubu. Na tunelu Ivan bilo je poteškoća s geologijom zbog pojave podzemnih voda, što se nastoji rješiti kako bi se radovi nastavili odvijati nesmetano i bez zastoja.

biznisinfo.ba

Počela izgradnja kružnog vijadukta na IX transverzali

Radovi na trećoj fazi IX transverzale, odnosno veze IX transverzale sa ulicom Safeta Zajke, gdje će biti izgrađen kružni vijadukt, čija je vrijednost izgradnje 4,9 miliona KM, počeli su 25.02.2021. godine. Kompletan objekat kružnog toka će se nalaziti na stubovima, cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja. Jedan dio tog prostora će biti namijenjen za parkiranje vozila, ali i za poslovne i druge sadržaje, kao i pješačku zonu.

klix.ba

Japanski eksperimentalni voz dostigao brzinu od 382 km/h

klix.ba

Ubrzano padaju troškovi proizvodnje električnih vozila

Investicijska banka UBS objavila je studiju prema kojoj će rapidni pad troškova proizvodnje električnih vozila dovesti do izjednačavanja s troškovima proizvodnje klasičnih već za četiri godine. Prema njihovim podacima postoje naznake da bi trošak proizvodnje električnih automobila trebao postići paritet u uporedbi s vozilima na fosilna goriva ranije nego se do sada mislilo, i to 2024. godine.

noob.ba

Pakistan dobio prvi metro čija je gradnja koštala 1,8 milijardi $

bbc.com​​

Pelješki most bi mogao biti otvoren već naredne godine

Ostalo je devet mjeseci do isteka roka za izgradnju Pelješkog mosta nadomak Neuma, a koji će povezivati regiju Dubrovnika sa ostatkom Hrvatske. I pored činjenice da je gradnju usporila pandemija koronavirusa, probijanja rokova na ovom impozantnom objektu, sudeći po nadležnima, neće biti.

klix.ba​

Austrijske željeznice ulažu 1,62 milijarde eura u bečki prevoz

klix.ba

Nudimo pregled vijesti iz oblasti saobraćaja i urbane mobilnosti

Sve što vas interesuje iz oblasti saobraćaja i urbane mobilnosti na jednom mjestu. Ukoliko želite dati svoj doprinos, kontaktirajte nas...