Bečki pilot projekat – zabrane za automobile na početku školskog dana

Bečka gradska uprava već godinama provodi brojne mjere kako bi povećala sigurnost učenika koji pješače na putu do škole.

U 2018. godini pokrenut je projekat pod nazivom „Školska ulica”. Ovaj pilot projekat donosi malu, ali presudnu promjenu saobraćajnih uslova na početku školskog dana. U blizini osnovne škole „Vereinsgasse“ okruga Leopoldstadt u razdoblju od pola sata prije početka nastave (između 7:45 i 8:15) motornim vozilima je zabranjeno saobraćanje kako bi se djeci omogućio siguran put do škole.

Slika 1. Lokacija osnovne škole

Cilj pilot projekta je smanjiti “roditeljske taksi službe” radi poboljšanja saobraćajnih uslova na početku školskog dana, kada je nivo saobraćaja na cestama oko škole najveći. Ova uredba provedena je tokom dvomjesečne testne faze na jesen 2018. godine. Na ulazu u ulice su postavljene vidljive prepreke kojima se cesta zatvarala za automobile.

Slika 2. Mjesta postavljanja zabrane za vozila

Slika  3. Nastavno osoblje i učenici osnovne škole „Vereinsgasse“

Postoje pozitivni primjeri sličnih inicijativa, poput onih u južnotirolskom Bolzanu u Italiji, gdje su ulice kojima djeca idu u školu više od dva desetljeća zatvorene za saobraćanje automobila na početku školskog dana. Primjer iz Bolzana ističe prednosti kao što su povećanje sigurnosti u saobraćaju, poboljšanih saobraćajnih vještina djece i vidovne (modalne) raspodjele učenika koji u školu dolaze autobusom (oko 80%), biciklom i pješačenjem. Projekat školskih ulica u Bolzanu također pokazuje da je dosljednost ovoj ideji jedan od ključeva uspjeha za prevladavanje početnog protivljenja roditelja i učitelja.

Video reportaža – Bolzano „Školske ulice”:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *