Europska godina željeznice 2021.

Vijeće EU je 17. decembra 2020. godine donijelo odluku da će 2021. godina biti Evropska godina željeznice. Cilj ove inicijative je povećanje udjela putnika i robe koji putuju željeznicom, u skladu s ciljevima evropskog zelenog plana. Evropski zeleni plan je strategija za postizanje održivosti privrede EU-a. To se nastoji postići pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije.

Osim promovisanja željeznica kao održive vrste prevoza kojom se mogu osigurati ključne usluge čak i tokom neočekivanih kriza, ciljevi Godine željeznice uključuju podizanje svijesti o prekograničnoj dimenziji željezničkog prevoza u Evropi i povećanje njegovog doprinosa privredi, industriji i društvu.

Od EU Komisije se traži da razmotri pokretanje dviju studija izvedivosti, pri čemu bi se jedna odnosila na stvaranje evropske oznake za promicanje robe koja se prevozi željeznicom, a drugom bi se ispitala ideja o indeksu željezničke povezanosti, sličnom onome koji već postoji za zračni prevoz. Komisija je o svojim planovima obavijestila Vijeće i Evropski parlament krajem marta 2021.

Željeznički saobraćaj ima mnoge prednosti u odnosu na ostale vidove transporta. On emituje znatno manje CO2 u poređenju sa cestovnim i zračnim transportom, prouzrokuje samo 0,4% stakleničkih plinova u EU, predstavlja siguran i udoban vid prevoza. Također, vožnja vozom omogućava putnicima uživanje u pogledu na okolinu, korištenje pametnih tehnologija (mobitel, tablet), smanjuje frustracije tokom vožnje i djeluje opuštajuće.

U ovaj projekat uključena je i Bosna i Hercegovina. EU u saradnji sa lokalnim organizacijama pomaže revitalizaciju željezničkog saobraćaja i razvoj turističkih ponuda.

Željeznice Bosne i Hercegovine zaista imaju svoj potencijal i veoma dobru osnovu za promovisanje ovog vida transporta. Tome svjedoči i činjenica da je ugledni britanski list Guardian uvrstio Bosnu i Hercegovinu među 18 zemalja u svijetu u kojima se može najbolje doživjeti avantura putovanja vozom. Pored vožnje živopisnim prugama Sicilije, Korzike, Norveške, Zambije, Meksika, Tibeta ili Perua, među najljepšim dionicama našla se i pruga Sarajevo-Mostar duga 129 kilometara.

Slika 1. Talgo voz na dionici Sarajevo-Mostar dolinom rijeke Neretve

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *