Google maps izračunavanje rute i vremena putovanja

Googleove mape i navigacija za mnoge su postale neizbježan saputnik na putovanjima, bilo da je riječ o vožnji kroz nepoznata mjesta i gradove ili vožnji svakodnevnim rutama jer ih Google obavještava o gužvama, saobraćajnim nesrećama itd.

Dok je korištenje mapa jako jednostavno, izračun ruta kretanja, procjena vremena putovanja i predviđanje saobraćaja zahvaljujući kojima vozači mogu odabrati najbržu rutu izuzetno je kompleksan posao.

Za sve one koji žele znati kako Google uspijeva s jako velikom tačnošću (za više od čak 97 posto putovanja) izračunati najbolje rute, upozoriti gdje će biti saobraćajne gužve te predvidjeti vrijeme putovanja, kompanija je na svom zvaničnom blogu objavila zanimljiv članak u kojem su otkriveni neki do sad nepoznati detalji. Prilikom svih navedenih izračuna Google u svojim mapama koristi mašinsko učenje i podatke koje su o prometu skupili tokom godina.

Ti podaci se analiziraju i pokazuju kakvo je prosječno stanje na cestama u određeno doba dana. Kako se promet izračunava objasnili su na primjeru kretanja autocestom 298 u Kaliforniji. Na njoj se vozila tokom jutra između 6 i 7 najčešće kreću brzinom od oko 65 milja po satu, ali u poslijepodnevnim satima brzina kretanja na toj autocesti, zbog velikih gužvi, iznosi samo 15-20 milja po satu. Te podatke koji su bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na saobraćajnicama, Google kombinuje sa situacijom u stvarnom vremenu koristeći metodu mašinskog učenja za predviđanje trajanja putovanja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *