Građani Pariza odlučni u uvođenju ograničenja brzine od 30 km/h

Planirano ograničenje brzine prvenstveno se želi uvesti zbog sigurnosti svih korisnika pariškog javnog prostora, prvenstveno pješaka i biciklista, te predstavlja dio programa smanjenja cestovnog saobraćaja i poticanja aktivnih načina kretanja poput hodanja ili vožnje biciklom. Ova ideja vuče svoje korjene još od 2014. godine kada je netom izabrana nova gradonačelnica Pariza madame Anne Hidalgo, pripremila revolucionarni projekat održive mobilnosti prema kojem će gotovo sve ulice grada biti podvrgnute ograničenju maksimalne brzine od 30 km/h.

U 2013. godini oko 560 kilometara gradskih ulica već je bilo u takvim uslovima, što je činilo jednu trećinu cjelokupne mreže Pariza. Do 2020. godine navedeno ograničenje brzine je već uvedeno na gotovo 60% saobraćajnica francuske metropole (pogledajte kartu).

Slika 1. Zone ograničenja brzine od 30 km/h

 I pored ove činjenice, građani su ipak iskazali veliku podršku provođenju ove mjere na području cijelog grada. Javno savjetovanje o uvođenju generalnog ograničenja brzine na 30 km/h održano je u oktobru prošle godine u Parizu. Svoje mišljenje na tu temu izrazilo je 5.736 građana/ki, a većinu su činili stanovnici francuske metropole ili njih 63 %. 31 % građana se zalaže za uvođenje generalnog ograničenja brzine na 30 km/h, dok je 19 % njih za prilagodbu brzine prema vrsti i važnosti saobraćajnica. Naime, određen dio građana podržava provođenje ove mjere pod uslovom da se na određenim saobraćajnicama zadrži brzina od 50 km/h, o čijem će odabiru odlučiti Grad Pariz u pregovorima s Pariškom policijom.

Međutim, ako se analiziraju želje stanovnika i stanovnica francuske metropole, dakle onih koji žive u granicama pariškog bulevara Périphérique, 59 % građana podržava uvođenje navedenog ograničenja. Pritom 39 % njih bezuslovno podržava ograničenje brzine na području cijelog grada, dok to isto podržava dodatnih 20 % građana uz uslov zadržavanja brzine od 50 km/h na određenim saobraćajnicama. Također, 39% građana protivi se provođenju ove mjere.

Ograničenjem brzine postiže se veća sigurnost na saobraćajnicama. To posebno vrijedi za najugroženije učesnike saobraćaja, poput djece, starijih osoba ili osoba s invaliditetom, jer je opšte poznato da je brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda. Smanjenje dopuštene brzine na cestama omogućuje u prosjeku smanjenje broja nezgoda za oko 25 %, što posebno vrijedi u slučaju ozbiljnih povreda i smrtnog ishoda saobraćajnih nezgoda. Naime, ograničenjem brzine na 30 km/h takvi se slučajevi smanjuju za više od 40 %. Nadalje, smanjenje brzine općenito omogućuje uravnoteženi razvoj i bolju integraciju različitih oblika urbane mobilnosti.

Uz brzinu od 30 km/h šansu preživljavanja u slučaju udara automobila ima 9 od 10 pješaka.

Smanjenjem brzine učesnika u saobraćaju za 20 km/h također se utiče na dvostruko smanjenje buke u blizini trotoara. Općenito je poznato kako onečišćenje bukom može uticati na zdravlje i kvalitetu života, s fizičkim pa čak i psihološkim posljedicama koje se izražavaju kao stres, nesanica, depresija i sl.

Reference:

  1. Britton, E.: Paris to limit speeds to 30 km/hr over entire city, World Streets portal
  2. Paris.fr: Comment s’organise une zone 30?
  3. Green-Zones.eu: Paris becomes a 30 km/h speed zone
  4. Palić, N., Peulić, V., Matijević, G.: Mjere za uspostavljanje sigurnije urbane mobilnosti, Društvena i tehnička istraživanja,  god V, br.1, str. 252, 2019.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *