Japanski eksperimentalni voz dostigao brzinu od 382 km/h

Prvi test novog voza nazvanog ALFA-X obavila je željeznica East Japan Railway Co., a brzina koja je postignuta iznosi 382 km/h. Ovo je prva testna vožnja voza, čiji je razvoj završen u maju 2019. godine.

Inače, ovaj voz može dostići maksimalnu brzinu od 400 km/h.

Test je bio uspješan, a obavljen je na liniji Tohoku Shinkansen koja povezuje Tokio i prefekturu Aomori. Vožnja između stanica Sendai i Morioka je trajala 40 minuta, a obično traje sat i 15 minuta.

O maja prošle godine voz nije samo stajao. U utorak je obavljena prva testna vožnja, ali je bilo i testova s deset vagona kada je dostizana brzina od 360 km/h bez putnika. Tokom tih testova su prikupljani važni podaci potrebni za dalji razvoj.

Vozovi u Japanu trenutno dostižu brzinu do 320 km/h.

Jedna od glavnih razlika između novog voza i već postojećih su specifično oblikovani prednji i stražnji vagoni. Oni su specijalno oblikovani kao bi se mjerila razlika u pritisku vjetra. Kada se voz kreće sjeverno, koristi prvi vagon dug 22 metra koji je za 7 metara duži od drugih vagona iz E5 serije. Također, kad ase kreće južno, koristi prvi vagon dug 16 metara.

Kočioni sistem voza ALFA-X je smješten na krov, kao i novi sistem elektromagnetnog otpora. Cijeli kočioni sistem je unaprijeđen.

Kako bi putnicima bilo što udobnije tokom brze vožnje, unaprijeđen je i sistem amortizacije koji horizontalne i vertikalne vibracije svodi na minimum.

Tokom testne vožnje se čuo tihi ili nikakav zvuk pri brzini od 320 km/h, tvrde japanski novinari. Ipak, zvuk motora se čuo pri brzinama od 360 i 380 km/h.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *