Most koji povezuje Evropu i Aziju

30. oktobra 1973. godine službeno je otvoren znameniti most preko Bosfora u Istanbulu. Bio je to prvi most koji je trajno povezao Evropu i Aziju.

Ideja za takav most bilo je još prije gotovo 2500 godina, kad su Pezijanci cara Kserksa navodno sagradili pontonski most između dva kontinenta s ciljem da se ogromna perzijska vojska prebaci u Evropu i napadne Grčku. Međutim, pri tome se radilo samo o privremenom mostu, vjerovatno napravljenom međusobnim spajanjem brodova ili drugih plovećih objekata. Osim toga, taj se pontonski most nije nalazio na Bosforu uz današnji Istanbul, nego znatno južnije, kod Dardanela.

Gradnja savremenog čvrstog mosta na Bosforu počela je 1970. i dovršena je na današnji dan tri godine kasnije. Bio je to velik poduhvat jer je u doba kad je završen to bio najduži viseći most na svijetu izvan SAD-a.

Stubovi su mu visoki blizu 105 metara, a ispod mosta može teoretski proći brod visok čak 64 metra. Most je ukupno dugačak 1510 metara, a najveći raspon između stubova iznosi mu više od 1000 metara. Most ima ukupno osam traka, od čega se za saobraćaj koristi šest, a dvije su zaustavne.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *