Najpouzdaniji automobili sa aspekta sistema asistencije u vožnji

Nedavno istraživanje o sigurnosti sistema asistencije u vožnji koje je proveo Evropski program za ocjenjivanje novih automobila smjestilo je Teslu, odnosno autopilot na razočaravajuće šesto mjesto.

Iako se Muskov sistem pokazao najbolji kada su u pitanju kvalitet asistencije i sigurnost, zakazao je kada su u pitanju uključenost i angažman vozača i način na koji asistent komunicira svoju uključenost vozaču. Jedan je od problema što je Musk Teslin sistem za asistenciju nazvao autopilotom, što neki smatraju zavaravanjem korisnika koji bi mogli shvatiti da je riječ o pravom autopilotu koji bi sam mogao upravljati vozilom (posljednja nadogradnja softvera ide prema tome), a ne sistemu za asistencije uz koji je uvijek potrebna uključenost i pažnja vozača.

Novo istraživanje koje je proveo Consumer Reports u SAD-u i u kojem je učestvovalo 17 vozila, ponovo je ukazalo na iste probleme Tesle i autopilota, no rezultati su ipak bolji nego u Evropi te se nalazi na drugom mjestu. Prvo mjesto pripalo je GM-ovu sistemu asistencije u vožnji Super Cruise, koji je testiran na modelu Cadillac CT6. GM će taj sistem uključiti u više od 20 vozila koja će se u budućnosti pojaviti na tržištu, uključujući i na nedavno predstavljenom električnom Hummeru.

Zanimljivo, isti automobil je i prije dvije godine zauzeo prvo mjesto u sličnom istraživanju – tada je iza njega ostao Teslin Model 3, a ove godine Model Y, iako treba naglasiti kako ovdje nije riječ o testu samih vozila, već o sistemu implementirane asistencije u vožnji.

U testu koji je proveden tokom ljeta Cadillac je ostvario 69 bodova, dok je Model Y ostvario 57 od mogućih 100 bodova. Kao i u slučaju evropskog istraživanja, glavni razlog zbog kojeg Teslin autopilot nije osvojio prvo mjesto odnosi se na uključenost vozača u proces vožnje dok je asistent aktiviran. Naime, sistem Super Cruise dolazi s infracrvenom kamerom okrenutom prema vozaču zahvaljujući kojoj računar zna prati li vozač cestu i je li spreman preuzeti kontrolu nad vozilom u slučaju problema. Također, Super Cruise dobio je pohvale i za način na koji obavještava vozača o svom isključenju, što je naročito važno jer nakon toga vozilom upravlja isključivo vozač, dok se u nekim situacijama Teslin autopilot može naglo sam isključiti, pri čemu računalo ne zna prati li ili ne vozač cestu.

Treba naglasiti da se u kategoriji “sposobnosti i performanse” koja se odnosi na kvalitetu samog asistenta i upravljanje vozilom, kao i prethodnom istraživanju provedenom u Evropi, Tesla ostvarila najbolje rezultate. Rezultate za sva ostala vozila pogledajte ovdje.

U nastavku možete pogledati pojedinačna testiranja za različite kategorije:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *