Novi oblici dizajniranja gradova – upoznajte grad „Liniju“

Gradovi u svom fizičkom obliku predstavljaju emanacije razvojnih etapa koje se iščitavaju u vremenskoj skali kao kolaž historijskih slojeva, više ili manje jasnih stilskih obilježja. Cjelovitost grada određena je njegovim histoijskim kontinuitetom i na određeni način nedovršenošću. Svi gradovi prolaze kroz etape više ili manje kontrolisanih procesa rasta i preobrazbe.

Svaki grad oblikovala su dva istovremena procesa: spontani i planirani. Tako se tokom vremena formulisalo šest osnovnih tipova (oblika) gradova, a to su a) satelitski oblik grada;  b) radijalni (zrakasti) oblik; c) kružni; d) izdužen oblik grada; e) kompaktni; i f) disperzni oblik grada.

Slika 1. Oblici gradskih aglomeracija (Hudson)

Međutim, svi ovi oblici gradova nisu se mogli nositi s rastom. Savremeni gradovi bi trabali biti zasnovani na nekom novom dizajnu. Sudeći prema planovima, koje je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, obznanio 10. januara 2021. godine, uskoro bi mogli dobiti novi oblik gradskog dizajna. Grad bi nosio naziv Linija (The Line). Šta mislite zašto baš taj naziv?

Pa po prikazanim planovima, ovaj grad u Saudijskoj Arabiji bi trebao biti dugačak čak 170 km. Sastojat će se od povezanih zajednica, odnosno gradskih modula koji će povezivati obalu Crnog mora sa sjeverozapadom Saudijske Arabije. Bit će udaljen 4 sata leta od 40% svjetske populacije.

Slika 2. Geografski položaj grada “Linije”

Slika 3. Udaljenost od svjetske populacije

Gradski moduli će imati futuristički urbani dizajn sa tri sloja: sloj za pješake, sloj za usluge i sloj za transportne operacije. Neće imati ceste, niti automobile, samo površine za pješačenje. Izgrađeni objekti će biti okruženi prirodom. Sve što će njegovim stanovnicima trebati, bit će dostupno na svega pet minuta hoda. S jednog kraja na drugi putovat će se podzemnom željeznicom. To putovanje ne bi trebalo trajati duže od 20 minuta.

Slika 4. Futuristički urbani dizajn

Slika 5. Linija podzemne željeznice

Grad će biti zasnovan na modernoj tehnologiji i imati sve karakteristike održivog grada. Zastarjele gradske usluge bit će zamijenjene novim uslugama koje pokreće umjetna inteligencija. Ovaj mega grad koristit će samo obnovljive izvore energije što je i jedan od ciljeva uzimajući u obzir veliko zagađenje zraka. Prema najavama, cijeli proces izgradnje bi trebao proći bez zagađenja okoliša.

Gradnja ovog grada trebala bi započeti sredinom 2021. godine, a predviđa se da će do 2030. godine u njemu živjeti milion stanovnika. Realizacija ovog projekta procijenjena je na 200 milijardi američkih dolara.

Video prilog (YouTUBE kanal NEOM):

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *