Počela izgradnja kružnog vijadukta na IX transverzali

Radovi na trećoj fazi IX transverzale, odnosno veze IX transverzale sa ulicom Safeta Zajke u Općini Novi Grad (Sarajevo), gdje će biti izgrađen kružni vijadukt, su počeli 25.02.2021. godine. Vrijednost izgradnje iznosi 4,9 miliona KM, a finansira se sredstvima Ministarstva saobraćaja, Direkcije za puteve KS i Općine Novi Grad. Izvođač radova će biti kompanija Euro-Asfalt.

Kompletan objekat kružnog toka će se nalaziti na stubovima, cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja. Jedan dio tog prostora namijenjen za parkiranje vozila, ali i za poslovne i druge sadržaje, kao i pješačku zonu.

Pored ovog projekta, Direkcija za puteve KS raspisala je tender za odabir izvođača radova koji će izvršiti spajanje budućeg kružnog vijadukta i kružnog toka na LOT-u 2C, izdata je urbanistička saglasnost, a u toku je rješavanje imovinskih odnosa. Očekuje se da bi radovi i na tom projektu trebali početi za mjesec, dva, tako da će to saobraćajno rješenje predstavljati jednu cjelinu koja će vozačima omogućiti da u kratkom vremenu iz ulice Džemala Bijedića koja se proširuje na četiri saobraćajne trake, preko IX transverzale dođu do autoputa.

Cijeli projekat IX transverzale koštati će oko 16 miliona KM, dok će spoj dva kružna toka koštati oko tri miliona eura.

klix.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *