Sigurnosni pojas zaista spašava živote – kako marketing kampanje mogu podići svijest o korištenju sigurnosnog pojasa

Iako je većina vozača svjesna da vezanje pojasa može spasiti život, još uvijek postoji veliki broj onih koji to ne čine. Kako ih ne bi nervirao signal upozorenja o otkopčanom pojasu, neodgovorni vozači i ostali putnici u vozilu ih obično pričvršćuju, te sjedaju na njih.
Ono što treba imati na umu je da je u modernim automobilima rad sigurnosnih pojaseva usko povezan s radom zračnih jastuka. Ukoliko sigurnosni pojasevi nisu pričvršćeni, zračni jastuci se neće aktivirati u slučaju sudara, a lice vozača bi moglo udariti u vjetrobransko staklo, upravljač ili kontrolnu tablu. S druge strane, u situaciji kada su pojasevi vezani, a vozač i suvozač sjede na njima, zračni jastuk će se prilikom sudara aktivirati. U tom slučaju može uzrokovati teške posljedice po vaozača i suvoazača  (povrede glave, gušenje i dr.).
Sigurnosne pojaseve vežemo ne samo zbog vlastite sigurnosti, već i zbog sigurnosti drugih.
Na Novom Zelandu oko 90 osoba godišnje smrtno strada jer nisu bili vezani pojasom tokom sudara. Taj broj u SAD-u prema izvještajima NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) naraste na 2.500 poginulih godišnje. Mladi muškarci čine većinu smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama na Novom Zelandu. Statistike pokazuju da mlađi muškarci rjeđe koriste sigurnosni pojas, jer smatraju da su pojasevi samo za djecu, starije i slabe. Kako bi se predomislili, sigurnosnim pojasevima bio je potreban novi imidž.
U nastojanju širenja svijesti o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa, Novozelandska transportna agencija (NZ Transport Agency) i marketinška agencija Clemenger BBDO iz Wellingtona kreirali su kampanju kojom su povrede, nastale prilikom upotrebe sigurnosnog pojasa, predstavljene kao znakovi časti.
U saradnji s medijskom kućom VICE, raspisan je javni poziv mladićima koji su preživjeli saobraćajne nezgode da se jave i ispričaju svoje priče. Od stotina koji su podijelili svoja iskustva, njih deset je odabrano za jaku kampanju o osvještavanju upotrebe sigurnosnih pojaseva. Preživjeli u saobraćajnim nezgodama, kojima su živote spasili sigurnosni pojasevi, ispričali su svoje priče. Osobe koje su preživjele saobraćajnu nezgodu ponosno su pokazale svoje rane nastale korištenjem sigurnosnog pojasa kao znak časti, pretvarajući znakove sudara u moćne simbole preživljavanja.

Slika 1. Fotografije preživjelih u saobraćajnim nezgodama

Njihovih deset priča regrutiralo je još stotine, inspirišući preživjele s pojasom posvuda da podijele slike vlastitih tragova sigurnosnih pojaseva i pozivajući svoje prijatelje da također naprave isto putem društvenih mreža.
Koristeći fotografije nakon sudara, make-up tim uradio je rekonstrukciju njihovih ozljeda na tijelu tako da izgledaju kao one koje su zadobili u saobraćajnim nezgodama, te ih potom fotografisali. Iako njihove ozljede izgledaju jezivo, ono što se moglo desiti da nisu bili vezani bi bilo mnogo gore. Liamu, dok se vozio kući, je s bočne strane njegovog vozila naletio je kamion. Nakon sudara on je završio u komi iz koje se uspio probudito tačno na vrijeme da vidi rođenje svoje kćeri. U Dionovom slučaju, sigurnosni pojas mu je omogućio da prođe sa samo nekoliko ogrebotina nakon što su vlažni uslovi puta doveli do proklizanja njegovog automobila u jarak, pričinjavajući totalnu materijalnu štetu na vozilu.
Provedena je print i billboard kampanja gdje su fotografije postavljene u rodnom gradu svakog mladića. Održane su i manifestacije širom zemlje, s krajnjim ciljem da se promijeni percepcija da je kopčanje sigurnosnog pojasa potrebno samo za djecu ili starije osobe.
Više informacija o teškom iskustvu svakog preživjelog može se pronaći na web stranici Belted Survivors.

Nadamo se da će drugi mladići, ali i ostali učesnici u saobraćaju, nakon ove kampanje biti mnogo oprezniji, posebno kada na fotografijama vide šta su njihovi vršnjaci preživjeli na svojoj koži.

Činjenice o korištenju sigurnosnih pojaseva

Sigurnosni pojasevi su najučinkovitija sigurnosna tehnologija u historiji automobila. NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) studija o životima spašenim tehnologijama vozila, pokazala je, da su između 1960. godine i 2012. godine, sigurnosni pojasevi spasili više života – tačnije 329.715 – od svih drugih tehnologija vozila zajedno, uključujući zračne jastuke, sklopove upravljača koji apsorbiraju energiju i elektronsku kontrolu stabilnosti. Primjenom sigurnosnih pojaseva smanjuje se broj teže povređenih za tri puta, a za čak 60% broj smrtno nastradalih. Također, za putnike koji se nalaze na prednjem sjedištu, primjenom sigurnosnog pojasa smanjuje se rizik od fatalnih povreda za 50%, dok za one koji sjede pozadi čak za 75%. Sigurnosni pojasevi koji se danas koriste mogu zaštititi putnika pri čeonom sudaru pri brzini 80 km/h. U SAD-u 2016. godine sigurnosni pojasevi spasili su gotovo 15.000 života. Još gotovo 2.500 života bilo bi spašeno da su se svi vezali.
Administracije u službi sigurnosti saobraćaja trebaju nastojati da učine sve što je u njihovoj moći da korištenje sigurnosnog pojasa dosegne 100%-tnu primjenu. U Bosni i Hercegovini smo napravili ogroman napredak u povećanju korištenja sigurnosnih pojaseva, posebno nakon izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOBS) ali previše ljudi još uvijek umire jer nisu vezani tokom saobraćajne nezgode.
Neophodno je konstantno podsjećati da sprječavanje nepotrebnih smrtnih slučajeva na cestama uistinu zavisi od svake individue. Prije nego što uopće pokrenete svoje vozilo, vi i svi u vašem vozilu trebali biste biti vezani – na svakom putovanju, svaki put. Stavite sebe i sigurnost svoje porodice na prvo mjesto – uvijek se vežite!

Autor: Lejla Palić, magistar menadžmenta
Urednik: MA Nermin Palić, dipl. ing. saobraćaja

Reference:

  1. COTW:  NZ Transport Agency: Belted survivors
  2. UN Road Safety: Seat-belts: the facts
  3. Palić, N., Cinac, Dž.: Zaštita u saobraćaju, Mostar, 2015.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *